Weetjes over desembrood

Desembrood is in tegenstelling tot ‘gewoon’ brood niet door gist, maar door desem gerezen. Dit brood wordt bereid met behulp van een dun beslag van meel en water. Het brood moet vervolgens een paar dagen rusten om de beste kwaliteit te krijgen. Wij vertellen u graag alle weetjes over desembrood.

Zuurdesem

Men noemt desembrood soms ook zuurdesem. Desembrood hoeft niet per se zuur te zijn. Dit is een groot misverstand dat is ontstaan. Desembrood kan zowel zuur als niet zuur zijn. Dat hangt af van de ingrediënten die verwerkt zijn in het brood en hoe lang en hoe warm u het deeg laat rijzen. Bij het rijzen van het deeg op een warme plek, wordt het brood zuurder. Ook het aantal dagen speelt hierbij een rol. Hoe langer u het deeg laat rijzen, hoe zuurder het kan worden. Het is maar net wat u lekkerder vindt.

Smaakvol en heerlijk

Er bestaat geen smaakvoller brood dan goed gebakken desembrood. De volle smaak en heerlijke geur van dit brood is zoveel intenser dan dat van gistbrood. Het desembrood heeft een malse en veerkrachtige kruim. Het heerlijke desembrood kunt u zelf bereiden, maar het kost wel meer tijd dan het bakken van gistbrood. Het kan namelijk enkele dagen duren voordat dit heerlijke karaktervolle brood gebakken kan worden. Alle soorten meel en bloem zijn bruikbaar, dus ook de glutenvrije varianten. Ze geven allemaal hun specifieke smaak en geur aan het deeg.

Gezond

Desembrood bevat veel calcium, ijzer en vitaminen. Daarnaast bevat desembrood minder gluten, waardoor uw lichaam dit makkelijker kan verteren. Dit zal de spijsvertering bevorderen. Ook is dit brood langer houdbaar, waardoor het verouderingsproces vertraagt verloopt. Kortom, desembrood is één van de meest gezonde broden. Kom eens langs in onze bakkerij om ons desembrood te proeven.