Geschiedenis Den Dungense Molen
Veel mensen in Sint-Michielsgestel kennen Den Dungense Molen. Maar kent u ook de geschiedenis van deze molen? Wij gaan graag terug in de tijd om u te voorzien van meer informatie over onze prachtige molen. Lees snel verder voor meer informatie over Den Dungense Molen, anders genoemd: De Pelikaan.
Terug naar 1864
In 1864 is Den Dungense Molen gebouwd, ofwel De Pelikaan. De molen is gebouwd in opdracht van C. van de Westelaken. Na 1870 zijn er verschillende families eigenaar geweest van de molen. In de nacht van 14 op 15 maart 1923 brandde de molen geheel uit. Vervolgens werd de molen weer herbouwd door molenmakers. Na de verbouwing is de molen overgenomen door de familie Toelen. Het molenaarsvak bestond uit het malen en granen voor boeren en bakkers.
Flinke restauratie
In 1975 is de molen gerestaureerd, waardoor het mogelijk was om weer te malen. In 1980 werd een oude dieselmotor met maalstoel in de molen geplaatst. Op deze manier kon er wekelijks ruim een ton worden gemalen voor paarden- en kippenvoer.

Jaren ’90 en 20ste eeuw
In de 20ste eeuw ging het niet meer goed met het onderhoud van de molen. De stenen romp begon op diverse plekken te lekker. Waarschijnlijk kwam dit door de gevolgen van de brand in 1923. Daarom werd de molen in 2003 weer verbouwd, maar werd helaas niet voltooid. Dit zorgde voor meer problemen met de molen. In 2008 kregen veel molens in Nederland subsidie, maar helaas viel Den Dungense Molen hier buiten. Eigenaar Jan Toelen was het beu dat zijn molen geen subsidie kreeg voor een restauratie, waardoor hij een sloopvergunning heeft aangevraagd. Echter was dit niet van lange aard: op 4 december 2008 werden de fokken en roeden verwijderd. Op 5 december 2008 kreeg de eigenaar te horen dat zij alsnog een subsidie krijgen van de provincie Noord-Brabant, waardoor de molen gerestaureerd kon worden.
2010 tot heden
In 2010 werd de molen in de steigers gezet voor een opknapbeurt. Slechte stukken van de molen en het voegwerk werden vervangen. Ook werd er een goot rond de kap aangebracht en zijn balkkoppen vervangen. Eind 2012 werden de potroeden opnieuw gestoken, waardoor de molen weer kon draaien. Op 9 juni 2013 mocht de molen officieel draaien. Op 8 mei 2014 is Hans Toelen samen met Babet Toelen gestart met de bakkerij: De Dungense Molenbakker. De bakkerij is gevestigd in de prachtige, historische molen.
Kom gerust langs onze prachtige molen om een kijkje te nemen of kom langs onze bakkerij om heerlijke, verse brood te halen die wij op ambachtelijke wijze bereiden.